Októberi bor-programok Egerben

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak.”

A hidegebb, borongósabb időben az ember hajlamos egy kicsit mélabúsnak lenni, de ha Egerben jár ősszel, akkor semmi oka nincs bánkódni!

Szüret Centrum Vendégház Eger

Szüret, Centrum Vendégház Eger

Egri szálláshelyként büszkék vagyunk arra, hogy egy ízig-vérig borvidéken élhetünk, ahol az október cseppet sem unalmas: ínycsiklandó szüreti programok várják az Egerbe érkező borkedvelőket.
Október 2-4-ig a közeli Felnémet várja a látogatókat a Felnémeti Szüreti Napokkal, ahol borkultúrával, borkóstolással összekapcsolt előadásokat hallgathat, aki erre jár. És mivel a bor Eger lelke, ezért a kisebbeket is bevonják! Persze ők még nem kapnak kóstolót, de lesz szüreti játszóház kicsiknek, borászati előadás gimnazistáknak, lesz borverseny, borbírálat, szüreti felvonulás és az elmaradhatatlan szüreti bál!
De finom borokat kóstolni nem csak a Szépasszonyok völgyében lehet: Eger leghíresebb nevezetességénél, az egri várnál minden héten más egri top borászat mutatja be legfinomabb nedűit:
• Október 06-12. Pók Tamás Pincészete: „A szerelem harmóniája”
A látszólag megkopott, kis lyukpince (melyet még mészkő homlokzat sem „díszít”, mint a környékbeli pincéket) sötétjében dolgozik Pók Tamás és Szűcs Böbe, a két lelkes borász, akik szívüket-lelküket beleadják minden palack borukba.
Tamás kutató szőlészként kezdte pályafutását, de egy kaliforniai „farmgyakorlat” után úgy döntött, hogy mégis a borászat az, ami igazán közel áll szívéhez.
„Mi tetszett jobban ebben a világban? A szőlőtermesztésnél sokrétűbb teremtői munka, a gyorsabb beteljesülés lehetősége, a kimeríthetetlen megújulás ritka adottsága/dialektikája, a művészi szintű önkifejezés szabadsága, az értő fogyasztók csillogó tekintetei – nehéz mindent felsorolni, pláne fontossági rendbe állítani (talán nem is szükséges).”
Tamás életében mindig is fontos szerepet töltött be a bor, hiszen a pince eredetileg nagyapjáé volt, ahol már kisgyermekként is sokat forgolódott.
Testi-lelki-borkedvelői társa Szűcs Böbe pedig az egyetemi évek alatt szeretett bele a szőlő levébe és ez a szerelem olyan perzselő volt, hogy eredeti szakmáját elhagyva a diploma megszerzése után már az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben kezdett dolgozni.
A borok készítése során szinte mindent „a szőlőre bíznak”, csak minimálisan avatkoznak bele a természetes folyamatokba; hordóikban magától is „minden úgy történik, ahogy kell.”
• Október 13-19. Petrény Pincészet: „Akiket nem kell bemutatni”

Szüret Centrum Vendégház Eger

Szüret, Centrum Vendégház Eger

A Petrény nevet alighanem minden borkedvelő ismeri már, hiszen szép hírnévre tettek szert, nem is alaptalanul: a szintén több nemzedékre visszanyúló pincészet jelenleg 58 hektáron gazdálkodik, melynek fele új telepítésű szőlő.
A Petrény pincészet a „zöld” irányzat elkötelezettje: alacsony terheléssel igyekeznek a szőlőt ellenállóbbá tenni, hogy még kevesebb permetezésre legyen szükség. A minimális permetezőszer pedig természetesen megfelel a „zöld” irányvonal összes követelményének.
Boraikat hagyományosan, tölgyfahordókban érlelik kiváló klímájú pincéjükben – amiről kevesen tudják, hogy a régió első kóser pincéje is egyben!
A biodinamikus szőlőművelés és a hagyományos borkészítés eredményeképpen olyan borokkal látják el az egri (és nem egri) borkedvelőket, aminek már a nevétől is összefut a nyál a szánkban: a Fúria, a Big Band vagy a Solaria már a csengésével is igazi bor-kalandokat ígér.
• Október 20-31. Besenyei Borház: „A legfrissebb pince”
A 70-es években vájt pince, melyet Besenyei Lajos 2000-ben vett meg, még „újszülöttnek” számít a többgenerációs borászatok sorában, de a borász már a 80-as évek óta szőlőműveléssel foglalkozik, így igazán tudja, mitől döglik a muslica!
A pince 2009-ig főleg folyó borairól volt ismert, azóta azonban boraik már palackozva is útra keltek a borkedvelők polcaira (és gyomrába). Bár a pincéket folyamatosan fejlesztik, a bort mégis hagyományosan állítják elő; „Annyit, akkor, és olyan szerekkel nyúlunk a borhoz, amennyit nagyon szükséges megtenni.”
Ha valakinek ennyi nem lenne elég és még egy kis kedvcsinálóra lenne szüksége ahhoz, hogy belevágjon az egri boros programokba, íme egy szüreti videó, amit az Eger tévé készített:

Idézetek innen:
http://www.poktamas.hu/alkotok.php
http://www.borespiac.hu/boraszatok/egri-borvidek/andornaktalya/agria-boraszati-szovetkezet/231/